Середа, 24.04.2024, 04:50
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2008 » Лютий » 22 » Молода Гвардія 2008: як все було
Молода Гвардія 2008: як все було
     Увечері 19 лютого у столичному Міжнародному культурному центрі мистецтв вперше відбувся Фестиваль Української Героїчної пісні Молода Гвардія. Все відбувалося стисло, кожен виступ – що той влучний постріл в «яблучко». Затійники дійства дотримали слова: притаманних для такого роду дійств плачів, скиглень та рюмсань не було. Власне, це і дозволяє зарахувати фест Молода Гвардія до зовсім іншого порядку явищ – не такого, як усі. Дюжина співців змінювали одне одного на підмостках, наче бійці, що займають у шерезі місце палого в атаці. Кожен виконував по парі звитяжних пісень й після того оголошував наступного після себе виконавця.

      Живу картинку доповнював мальований ряд: на полотнищі позаду сцени впереміш із зображенням співаків виринали кадри воєнної кінохроніки з нашими військовиками, а позаяк такі зйомки є надзвичайно рідкісними, то відео-крутії застосували свої ремісничі хитрощі: штучно «зістарили» масовки з художніх стрічок про українських повстанців. Раз-по-раз доречно світилася обкладинка збірки Українська Героїчна Пісня, яка того вечора вперше вийшла на люди.

      Не бракувало «живої» картинки й у другій дії, на старшинському балу. Окрім юнаків у парадних одностроях і панянок у вечірніх сукнях поміж відвідувачами фестивалю шастали хлопці в точних копіях вбрання козацького, стрілецького та повстанського. Вони були такими собі ходячими експонатами, що доповнювали витяг з приватної збірні родини Шереметьєвих військової бувальщини ХІХ-початку ХХ століття, а також виставку світлин, присвячену звитязі українського визвольного руху 1920-50-х років.

      Але повернімося до співочого частини. Справжньою родзинкою Молодої Гвардії можна вважати виступ наймолодшого в Україні та, певно, і у світі 14-літнього бандуриста Святослава Силенка. Але повні несподіванки запропонували Танок На Майдані Конґо та Тартак, які наочно довели, що хлопці вміють таки не тільки читати читки, а до всього і повноцінно співати.

       Нагадаємо, що дійство відбувалося «у тихий спосіб», без надмірних гучностей, а тому всі виконавці мали підготувати акустичне прочитання свої пісень. Та коли для лірників-кобзарів це є справою буденною, Марія Бурмака свого часу починала теж як бард, а Тарас Чубай, Фома і ВВ налегко виступають постійно, то для ТНМК і Тартака така подача пісень – справжня дивина.

     Заради виступу на Молодій Гвардії Фагот (в миру Олег Михайлюта) привселюдно показав причину, чому свого часу до нього приклеїлося таке прізвисько – у пісні Пливе Човен заграв партію на фаготі, з класу якого закінчив музичну школу. Цього «гудила» (принаймні на людях) конґівець не брав до рук десять років!

     Тартак собі на підмогу залучив Андрія Підлужного: пісня Не Кажучи Нікому від свого створення звучала з цим «золотим» чоловічим голосом України. За його ж участи відбулося перше винесення на загал і цілковито нової співанки, яку хлопці навіть не встигли ще як слід вивчити, тому співали слова з папірця – це Лицарський Хрест. Річ створювалася близько року, від одного пластового табору до іншого, у яких вишколював юнь Сашко Положинський, і якби не дійство Молода Гвардія, то невідомо, скільки б іще пішло часу на її дописування.

     Завершився фестиваль загальним, під інструментальний супровід ВВ, виконанням Ще Не Вмерла Україна, який теж якихось шістнадцять років тому належав до заборонених радянською владою пісень. Нині вона є Державним гімном України, однак в урізаному, «пом’якшеному» вигляді. Тож учасники Молодої Гвардії разом із залою виправили це історичне непорозуміння, витягнувши із забуття й другий куплет Ще Не Вмерла… .

      «Свято вдалося, – не приховує задоволення головний затійник дійства Олег Скрипка. – Нам вдалося, по-перше, показати різнобарв’я українську співаної героїки, її придатність до повного осучаснення. А по-друге, з люб’язною допомогою ЗМІ зробити це ще й велелюдно». Допомагали у цій поважній справі не лише «видимі» соратники знаного вевешника, а також давні друзі та однодумці Олега з правознавчої фірми «Бондарчук, Кізін, Чібісов і партнери».

Телевізійна версія І-го Фестивалю Української Героїчної пісні Молода Гвардія вийде у неділю, 24 лютого, на Першому Національному о 19:05.



Джерело: www.fdr.com.ua
Просмотров: 1191 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 4.0 |
Всего комментариев: 1
1 Sergiy  
0
Я дуже радий , що відбувся такий фестиваль. Дай боже здоровя та наснаги всім організаторам та виконавцям .

Форма входа
Календарь новостей
«  Лютий 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz