П`ятниця, 19.04.2024, 18:54
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2008 » Березень » 3 » Останній кошовий отаман повертається до Хаджибею!
Останній кошовий отаман повертається до Хаджибею!
     Про постать останнього кошового отамана Запорізької Січі зараз можна почути різне. Але незважаючи ні на що – це козак, якого запорожці останні десять років обирали своїм отаманом, який особисто приймав участь у бойових діях під час російсько-турецької війни 1768 – 1774 років на території сучасної Одеси, штурмуючи неприступні мури турецької фортеці Хаджибей. 4 червня 1775 року по секретному наказу імператриці Катерини Запорізька Січ була підступно оточена російськими військами, які повертались з театру першої російсько-турецької війни. Нажаль Петро Калнишевський був глибоко віруючою людиною (про що свідчить його багаточисельні пожертви на будівництво православних храмів та церков) і не хотів проливати християнської крові. Прислухавшись до прохань священиків, він вирішив не розпочинати бою, і як наслідок, Запорізька Січ була здана практично без бою російським військам, а сам він на 26 років був ув’язнений у Соловецький монастир...
     Багато чого змінилося з того часу, але нащадки козаків зберегли пам’ять про останнього кошового отамана запорожців і сьогодні в Одесі офіційно розпочався конкурс на кращий проект пам'ятника козаку Петру Калнишевському.
     Конкурс проводиться згідно з рішенням міськвиконкому, прийнятим 14 лютого. Призовий фонд – 100 тис. грн. Монумент буде споруджено на залучені кошти. Передбачається місце розташування скульптури – на розі проспектів Шевченка та Гагаріна, біля обласної держадміністрації.
     Установку пам'ятника ініціював губернатор Микола Сердюк.
     Прикро, що встановленню пам’ятника останньому кошовому отаману Запорізької Січі на Одещині передувало встановлення іншої антиукраїнської постаті, але, я впевнений, час розставить все по своїх місцях...





Просмотров: 1143 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 5.0 |
Всего комментариев: 1
1 Sergiy  
0
Коли на Російський трон вступив Олександр 1 , то йому доповіли про Калнишевського , який на той час знаходився на Соловках . Імператор хтів побачити Кошового , але той відмовився від візиту до Петербургу і тоді сам Олександр 1 навістив Петра Калнишевського . Він йому оголосив своє рішення про його звільнення на що мудрий отаман відповів - " Я все своє життя був вільною людиною "

Форма входа
Календарь новостей
«  Березень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz