Четвер, 28.03.2024, 12:58
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2008 » Березень » 13 » МЕМОРІАЛ КОЗАЦЬКОЇ СЛАВИ
МЕМОРІАЛ КОЗАЦЬКОЇ СЛАВИ
    Пам'ять про славні діяння наших предків живе не тільки в книгах та архівних документах. Її зберігають місця, з якими пов'язані події давно минулих років. Нагадати про одну з них повинен поставлений 3 грудня 2005 року на території Лузанівського парку пам'ятний хрест. Відповідно до джерел саме тут у далекому 1691 році козацький полковник Семен Палій наголову розбив татарський загін, що вертався із грабіжницького походу на Угорщину...

     У той важкий і неспокійний час рідко коли на українських землях бувало мирно. Гриміли війни, на нашу землю раз у раз накочувалися хвилі загарбників і грабіжників із сусідніх країн. Саму Україну роздерли на шматки три держави - Річ Посполита, Османська імперія та Московське царство. Але розділений народ, очолений козацькими вождями не призупинив свою боротьбу за волю.
     Одним з найвідоміших діячів того часу був полковник Семен Пилипович Гурко (більше відомий як Палій) - фастівський полковник, який не раз вступав у бойові зіткнення з ворогами Батьківщини й завжди виходив з бою переможцем. Успадкувавши справи свого славного попередника Івана Сірка, він наганяв жах на татарські орди, бив їх на території степів Причорномор'я.
     Наприкінці березня 1691 року 200 українських козаків на чолі з Палієм та за участі охочого полку з Лівобережжя на чолі з полковником Юськом підстерегли на Куяльницькому пересипу поруч руїн литовського Качибея великий татарський загін.      Обтяжений здобиччю і полоненими в поході на Угорщину рабами, татарський чамбул був розбитий наголову, багато кочівників потрапили в полон. Християни-невільники були звільнені й відпущені на волю, а Семен Палій і його побратими зі славою вернулися додому.
     Трофеї були передані гетьману Мазепі, який надіслав їх царю Петру І. Вони й досі зберігаються в Грановитій палаті Кремля.

• Виступаючи за збереження й збільшення народних знань про історичне минуле наших земель,
• піклуючись про морально-патріотичне виховання молодих поколінь,
• прагнучи популяризувати туристичне значення історії Одеси,
одеські козаки планують на місці піднятого в Лузанівці пам'ятного хреста спорудити пам'ятник славному козацькому полковникові Палієві. Сподіваємося, що ці гідні починання з розумінням будуть сприйняті місцевими жителями, а благоустрій навколишньої території стане наступним кроком назустріч побажанням одеситів та гостей міста.



Просмотров: 1392 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 4.9 |
Всего комментариев: 0
Форма входа
Календарь новостей
«  Березень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz