Субота, 20.04.2024, 06:12
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2008 » Квітень » 3 » «Великдень у Космачі» знову запрошує у Карпати!
«Великдень у Космачі» знову запрошує у Карпати!

Етнофестиваль «Великдень у Космачі» цього року знову збере українські гурти, народних майстрів та всіх, хто любить Карпати. Цього року фестиваль, що починався як «Етноеволюція», став місцевим – ініціативу «заїжджих» Валерія Гладунця та його команди підтримала громада села Космач. У фестивалі в мальовничому куточку Гуцульщини візьмуть участь численні народні, автентичні та популярні рокові гурти, танцювальні колективи, народні майстри- гончарі, різьб’ярі, писанкарі  й багато інших та численні гості.

Також в його рамках відбуватиметься 4-й міжнародний з’їзд писанкарів, міжнародний симпозіум з гончарства та наукова конференція, присвячена 150-річчю розвитку туризму в Космачі.

На відвідувачів чекатимуть, крім того: ярмарок традиційної народної культури Гуцульщини, а також майстрів декоративно-прикладного мистецтва, з усієї України; традиційна гуцульська кухня; майстер-класи з писанкарства та лялькарства; змагання на повітряних кульках, дискотека. 

Фестиваль триватиме з 30 квітня по 2 травня.
 
 Оспіване в піснях і легендах, змальоване в картинах, записане на фільмових стрічках, описане письменниками і науковцями це карпатське село не має собі рівного в Україні. Космач називають столицею Гуцульщини, серцем Гуцульщини або українським Барбізоном, бо впродовж століть з'їжджаються сюди з усіх усюдів митці, щоб змалювати неповторну красу природи, народні звичаї, самобутнє мистецтво Космача. Що ж насправді представляє собою Космач?
   
Космач, це мальовниче гуцульське село, у всі часи вабив і вабив до себе видатних українських діячів історії та культури. Згадаймо хоча б Філарета Колессу, Олексу Новаківського, Михайла Мороза, Гриця Смольського, Станіслава Людкевича, Аллу Горську, Олександра Довженка, Ліну Костенко... Привертав їх самобутнім народним мистецтвом, народними обрядами, гордим духом визвольних змагань. Голова СФУЖО пані Оксана Соколик висловилася: "Бути в Україні і не бачити Космача - то був би неповний образ Батьківщини". А письменник Степан Пушик наголосив:
Як добре, що на світі є Космач,
Крім Києва, крім Харкова, крім Львова...

       Отож, Космач - велетенське гуцульське село в Карпатах. В ньому у всі часи розквітали такі народні ремесла, як писанкарство, кушнірство, мосяжництво, ткацтво, вишивка, різьбярство, бондарство, ліщиноплетіння, виготовлення музичних інструментів - одним словом, усі види народної творчості, окрім кераміки.

   Село Космач розташоване в Карпатах за 30 км. від Косова, 32 км. від Коломиї
. Огорнене зі всіх сторін горами, з полонинами, вічно зеленими лісами, неймовірною красою Карпат.
В селі 32 присілки,
Загальна плоша 84 кв.км
Проживає 6204 особи...
 
цікаве з історії села: http://www.haidamaka.org.ua/0130.html
 
Просмотров: 1421 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 4.8 |
Всего комментариев: 0
Форма входа
Календарь новостей
«  Квітень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz