Четвер, 25.04.2024, 19:59
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2008 » Травень » 29 » відкрилася виставка...
відкрилася виставка...

28 травня 2008 року у приміщені Одеського історико-краєзнавчого музею о 14.00 відкрилася виставка „ГЕТЬМАН БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ – ФУНДАТОР УКРАЇНСЬКОЇ КОЗАЦЬКОЇ ДЕРЖАВИ”

 

Унікальна постать в історії України, людина надзвичайної обдарованості, організаційних здібностей, наділена яскравою харизмою, він змусив говорити про себе не лише своїх сучасників – соратників чи опонентів але і своїх нащадків – політиків, науковців, митців  наступних поколінь. Поєднання традиційної освіти, що існувало в Україні європейською, сприяло розширеному  світогляду Б. Хмельницького надало йому можливість  познайомитись з кращими зразками світових духовних надбань .У січні 1648 р. гетьман Б. Хмельницький очолив повстання козаків, до якого приєдналися  селяни, міщани,  духовенство   проти існуючого ладу Речі Посполитої. Перемоги під Жовтими Водами 19 квітня -6 травня, Корсунем 16 травня, Пилявцями 16 вересня,   надали змогу  Б.Хмельницького звільнити майже всі етнічно-українські  землі   та сформувати державні інституції. В цей час  політична влада переходить до рук козацької старшини, починають  функціонувати центральні і місцеві органи влади, впроваджуються козацькі суди і судочинство, формується національна армія.

            Внаслідок цього до кінця 1648 р. вже існувала республіканська за формою правління Українська держава , унітарна за своїм устроєм.

            Постать Богдана Хмельницького, його діяння та ім’я навіки закарбувалися в скрижалі історії.  Зафіксувалися у пам’яті народу, у творах митців. Одеський історико–краєзнавчий музей має значну підбірку матеріалів пов’язаних з добою Б. Хмельницького, які дозволяють підготувати невелику, але змістовну за інформацією виставку що справить враження на глядачів. Це, передусім портрет Б. Хмельницького, документи і карти ХVI – XVIII ст., книги – стародруки та видання ХVІІІ – поч. ХІХ ст., побутові речи, серед яких реліквії з запорозьких земель, мапи, гравюри, листівки з сюжетами на теми визвольної боротьби українського народу на чолі з гетьманом Богданом Хмельницьким.

 

Мета виставки: Звернення до  українських національних традиції під проводом найкращої частини українського народу,  ії еліти, носіїв  та зберігачів традиції  в продовж тривалого часу – запорозьких козаків на чолі з Гетьманом Б. Хмельницьким, яке  буде важливим фактором культурного відродження сучасним суспільством історико-культурної спадщини минулого, без якого в Україні не можливе майбутнє.
 
 
 
 

 

Прес служба Чорноморського Гайдамацького З’єднання

Просмотров: 1074 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 4.8 |
Всего комментариев: 0
Форма входа
Календарь новостей
«  Травень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz