П`ятниця, 29.03.2024, 01:50
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2008 » Червень » 2 » Країна Мрій ’2008
Країна Мрій ’2008
21-22 червня на Співочому полі в Києві вп’яте відбудеться міжнародний етнічний фестиваль Країна Мрій ’2008. Дата фестивалю цього року співпадає з дохристиянським святом Купала, літнім Сонцестоянням – торжеством, розквітом і кульмінацією природної сили.

Науковці стверджують, що в свято Купайла (Купала) святкувалося на слов’янських землях вже понад 3 тисячі років тому і до нині воно залишається надзвичайно важливим в країнах Індоевропейської традиції. Відтак простежується багато спільних рис у його відзначенні з націями, що проживають на схід, на захід, на північ і на південь від України.

Наші купальські ігрища напрочуд нагадують ті, що шведи витанцьовують під час святкування середини літа — свого Middsommar. Схожі з українськими повір’я про вогняну квітку, що відповідає цвіту нашої папороті, існують і у жителів Чехії та Швейцарії. Воно й не дивно, що у різних куточках світу свято середини літа пронизане оповідкою про якусь чарівну жар-квітку та вогнем взагалі: і квіт папороті, який заведено шукати у Купальську ніч, і купальські вогні є своєрідними сонячними знаками, а сам образ Купала явить собою сонячну наснагу, без якої не можна і уявити життя на Землі.

Не такі давні ті часи, коли великі «купальські» вогні світили по всій Европі. Приміром, у Литві це свято відоме як Лади, у Польщі – як Соботки. Деякі купальські звичаї зустрічаються і в Англії, щоправда, там шукають не саму квітку, а насіння папороті. В Індії приносять в населений пункт прикрашене купальське деревце й молодь влаштовує довкола нього танці.

Випадково, чи ні, але на Купала, 21 червня, почали виникати і цілковито нові свята, започатковані вже за сучасної доби. Приміром, французи від 1982 року найдовший світловий день відзначають як Свято Музики. Перегуди та співи лунають звідусіль, кожен охочий бере гудило, на якому може щось трохи заграти, і в вливається у річища звуків, якими заполонені вулиці. Виступи відбуваються протягом цілого 21 червня і можуть тривати усю ніч.

Країна Мрій хоча і молодша за французьке Свято Музики, однак теж має що запропонувати доброго як для рідного відвідувача, так і на вивіз до заграниччя: не забуваймо, що за оцінками знавців український звичáй налічує від півмільйона до мільйона самобутніх співанок, і ця цифра є неперевершеною ніким на Землі. Залишилося тільки показати світові оцей наш «золотий запас».

Цьогоріч фестиваль Країна Мрій розпочнеться з видобування живого вогню, який буде пронесено Купальською ходою на Співоче поле Києва, після чого розпочнуться купальські ігрища. Фестивальне містечко ряснітиме алеєю ремісників та умільців, міститиме дитячі робíтні, улюблені глядачем Кобзарські підмостки та Козацькі розваги і силу-силенну інших цікавинок. Звісно, що обрамлення цьому всьому становитиме неперервне лунання народницьких співів у різних стилях і жанрах.

Другий рік поспіль починання Олега Скрипки – Міжнародне етно-дійство Країна Мрій – підтримує компанія Кока-Кола в Україні. Цього року Кока-Кола в Україні оголосила самобутній змаг на найкращу вишиванку під гаслом «Вишивай!». Суть його в наступному. У фестивальні дні, 21-22 червня, майданчиками Країни Мрій проходжатиметься світляр (фотограф) у яскравому одязі від Кока-Коли і знимкуватиме відвідувачів в неповторних, мальовничих вишиванках. 22 червня відбудеться урочисте нагородження володарів трьох найдивовижніших вишиванок. Представник компанії Кока-Кола в Україні подарує переможцям чудові фотоапарати, які допоможуть зберегти яскраві миттєвості як на Країни Мрій, так і в житті взагалі.

Як вже повелося в Країні Мрій, повноцінно будуть представлені самобутні народознавчі та сучасні стилі у виконанні вітчизняних й іноземних співців. З докладним розкладом подій можна ознайомитися на іменці (іменній сторінці) дійства http://www.krainamriy.com   у підрозділі ФЕСТИВАЛЬ / Розклад Подій. Втім, низку іноземних піснярів, що відвідають Країну Мрій ’2008 можна перелічити вже прямо зараз:

Ле Карпат / Les Karpat (Франція)
Псьо Крю / Psio Crew (Польща)
Джіпсі / Gipsy (Чехія)
Караван Фамілія / Karavan Familia (Угорщина)
Стари Ольса / Стары Ольса (Білорусь)
Кел / Kal (Сербія)





Просмотров: 1082 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 5.0 |
Всего комментариев: 0
Форма входа
Календарь новостей
«  Червень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz