Четвер, 02.05.2024, 07:50
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2008 » Серпень » 26 » Презентовано культурний проект Мазепа. Made in Ukraine
Презентовано культурний проект Мазепа. Made in Ukraine
    У Києві відбулася презентація всеукраїнського культурного проекту Мазепа. Made in Ukraine.
     Як передає УНІАН, за словами організаторів акції – представників Громадського руху «Не будь байдужим!» – проектом передбачається низка заходів, покликаних відкрити новий погляд на видатного українця, гетьмана Івана Мазепу.
     Лідер групи ВВ Олег Скрипка на презентації зазначив, що він вважає І. Мазепу особою № 1 у світі.
     «Для мене (І. Мазепа) – це особа № 1, не тільки в Україні, але й у всьому світі. Я не так давно знайомий із його поезією, але я можу як фахівець сказати: якщо людина яскраво, глибоко пише вірші, пісні, то це не може бути нехороша людина або бездарний політичний діяч», – сказав О. Скрипка.
     Порівнюючи українського гетьмана з національною героїнею Франції ХV ст. Жанною д’Арк, редактор журналу «Український тиждень» Юрій Макаров підкреслив саме реальність Івана Мазепи та його вчинків. «Навколо якоїсь Жанни д’Арк ви знаєте немало байок, казок. І суспільство визнає, що хай буде так, і ми гратимемо в цю вигадану Жанну д’Арк. У нас є абсолютно реальний персонаж фантастичної чарівності, державний чоловік, поет, плейбой, людина, яка визначала моду свого часу, фантастично освічена людина, людина зі смаком, якої бракує значною мірою сучасній Україні», – сказав Ю. Макаров.
     Історик Ольга Ковалевська, автор книги «Іван Мазепа в питаннях і відповідях», приуроченої до початку проекту «Мазепа. Made in Ukraine», розповіла, чому в центрі її уваги саме фігура Івана Мазепи. «Наступні півтора роки у нас складається така ситуація, що ми маємо відразу збіг декількох видатних дат: це і 370 років із дня народження гетьмана (Івана Мазепи), це триста років із дня його смерті, це 300 років із моменту Батуринської трагедії, 300 років тому відбулася Полтавська битва. Відповідно, збіг цих дат змушує нас реагувати саме на фігуру Мазепи», – зазначила вона.
     Творчі акції в рамках проекту, зокрема і концерти відомих українських виконавців, відбудуться в 41 місті обласного та районного значення протягом вересня 2008 – липня 2009 року.
     Також О. Ковалевська повідомила про організований Громадським рухом «Не будь байдужим!» всеукраїнський конкурс творів «Хто для мене Іван Мазепа», до якого планується залучити більше 2 тис. українських шкіл.
 
Просмотров: 2243 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 4.7 |
Всего комментариев: 0
Форма входа
Календарь новостей
«  Серпень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz