Субота, 04.05.2024, 11:05
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2008 » Жовтень » 16 » Як гайдамаки День Українського козацтва святкували
Як гайдамаки День Українського козацтва святкували

Так сталося, що більшість козаків Чорноморського Гайдамацького З’єднання мешкають в різних районах Одеської області тому і День українського козацтва у цьому році Чорноморські гайдамаки почали святкувати ще з понеділка 13 жовтня.  

В цей день у Петровському Державному аграрному технікумі (с. Петрівка Комінтернівського району Одеської області) захід почався нагородженням Почесними грамотами та Універсалами козаків Петровського ПКТ Чорноморського Гайдамацького З’єднання, які на протязі цього року приймали активну участь в діяльності товариства. Відзнаки вручали отаман Чорноморського Гайдамацького З’єднання Сергій Гуцалюк і отаман Петровського ПКТ Олександр Чорновол.

            Друга частина свята була спортивна: „Козацькі розваги”, в яких прийняли участь студенти технікуму і мешканці села зібрала понад триста учасників і глядачів. Молодь змагалася у різних конкурсах: перетягування канатів, стрільба, підняття двопудових гир, знання історії та українських танців і багато іншого. По закінченню змагань переможці і учасники були нагороджені грамотами і призами від керівництва технікуму (директор закладу - Бакума М.).

            На ранок другого дня, 14 жовтня 2008 року отаман гайдамаків С.Гуцалюк і отаман підрозділу охорони громадського порядку М. Радішин вже знаходилися на території Любашовського ПКТ ЧГЗ у Любашовському районі на півночі Одеської області (отаман Любашовського ПКТ - Микола Прохода). На урочистій церемонії, присвяченій святу українського козацтва окрім козаків були присутні представники районної влади, державної Рибоохорони і управління з охорони навколишнього природного середовища Одеської області. 

            Після святкової промови і вручення старшиною гайдамаків Почесних грамот і Універсалів козакам, котрі приймали активну участь у заходах товариства, слово було надано головному спеціалісту по зв’язках з громадськістю Державного управління з охорони навколишнього природного середовища Одеської області Юлії Долгової (Овчаренко), яка висловила подяку козакам за їх допомогу у захисті довкілля Одеської області і від імені управління вручила самим активним - громадським інспекторам Почесні грамоти. Також за співпрацю та досягненні результати козакам подякував державний інспектор Рибоохорони Віталій Овчар, з яким козаки провели не один десяток рейдів по боротьбі з браконьєрами на території північних районів Одещини.
 
 

            Завершили в цей день гайдамаки святкування Дня українського козацтва вже традиційно в селі Калинівка, що на Комінтернівщині. Мешканці села 14 жовтня відзначають разом зі всіма святами ще і День села, на якому в цьому році була присутня районна влада на чолі з головою Комінтернівської районної адміністрації Л. Прокопечко. Урочистості почалися о 14.00 відкриттям пам’ятника жертвам голодомору. Після цього козаки, мешканці села і гості подалися до клубу, де розпочалася святкова програма.
 
 
Піснями і віршами зі сцени зустрічали всіх, хто входив до клубу, одягнені в національні українські костюми діти Калинівської сільської школи. Вони підготувалися добре до свята, бо знали, що в цей день – День українського козацтва кращих із них будуть приймати в козачата. Вже не першій рік в школі створено і працює молодіжний козацький курінь і існує традиція кращих учнів починаючи з п’ятого класу 14 жовтня на Покрова – День українського козацтва старшина Чорноморського Гайдамацького З’єднання приймає в козачата.
 
 
Після святкових промов і внесу прапорів розпочинається прийом в козачата – сьогодні це робить Сергій Чубченко, отаман Калиновського первинного козацького товариства гайдамаків. По закінченню церемонії козачат вітають і дарують подарунки – голова Калинівської сільради Л. Гоф і писар Чорноморського Гайдамацького З’єднання В. Кіров.
 
 
 
 
 
      Програму продовжує концерт: на свято козаки привезли з Одеси університетський гурт „Джерело” (керівник – кандидат історичних наук Н. Петрова). Між співами і танцями на сцені керівництво села і району – поздоровляє селян і козаків зі святами. Чотирьох старшин Чорноморських гайдамаків голова Комінтернівської адміністрації Л. Прокопечко нагороджує Почесними грамотами – за особисті заслуги у вивчені, дослідженні і популяризації історії та культури на Одещині, проведення науково-дослідницьких експедицій по вивченню матеріальних пам’яток українського козацтва на території Комінтернівського району...


            Закінчилося свято смачною вечерею, яку приготувала Калинівська сільська рада для мешканців і гостей села.

 

15 жовтня о 10.00 у приміщені ВУТ ООО „Просвіта” відбулася святкова Старшинська Нарада керівників Чорноморського Гайдамацького З’єднання, під час якої отамани підрозділів ЧГЗ звітували про досягнення по своїх напрямках діяльності. Також були обговорені політична ситуація, яка склалася у країні і плани товариства на 2009 рік. Наприкінці заходу запрошеному на Нараду керівнику Одеської „Просвіти” Олександру Степанченку було вручено Почесну грамоту Чорноморського Гайдамацького З’єднання за особистий внесок у розвиток Українського козацтва на Одещині і активність виявлену у різних спільних заходах.


 

Прес служба
Чорноморського Гайдамацького З’єднання

Просмотров: 1113 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 5.0 |
Всего комментариев: 0
Форма входа
Календарь новостей
«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz