П`ятниця, 03.05.2024, 10:37
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2009 » Липень » 24 » Відродимо Запорізьку Січ!
Відродимо Запорізьку Січ!

   Мета проекту: допомогти завершити будівництво історико-культурного комплексу «Запорізька Січ» на території Національного заповідника-острова «Хортиця» та урочисто відкрити його 14 жовтня 2009 року на Покрову Пресвятої Богородиці (День українського козацтва).


     Ініціатори: Заступник Голови Верховної Ради України, голова Оргкомітету «7 чудес України» Микола Томенко, директор заповідника «Хортиця» Максим Остапенко, меценат та бізнесмен Євген Черняк. 

     До оргкомітету акції ввійшли: відомий український тенісист Андрій Мєдвєдєв, заслужена артистка України Ірина Шинкарук, багаторазовий рекордсмен Книги Рекордів Гіннесу Дмитро Халаджі, відомий танцюрист Влад Яма, народний артист України Анатолій Хостікоєв, популярні музиканти Валерій Харчишин і Олександр Положинський та інші. 

     Рекламна кампанія, що проходить під гаслом «Відродимо Запорізьку Січ», стартувала 19 червня, її мета: закликати всіх небайдужих долучитися до завершення будівництва Комплексу, зателефонувавши або надіславши СМС. (Телефонувати зі стаціонарних телефонів потрібно на номер: 8 900 300 10 90, СМС можна надсилати на короткий номер 1090 (Вартість повідомлення з будь-якого оператора 10 грн.) 

     Також внески на підтримку добудови можна надсилати на рахунок Благодійного фонду «Хортиця» (Банківські реквізити: ідентифікаційний код 33610509, р/рах 26008810101 в ВАТ «МетаБанк», МФО 313582) 

     Cтаном на 7 липня вже зібрано біля 250 тисяч гривень, крім того, було надіслано більше 2000 смс та отримано біля 500 дзвінків на підтримку акції. 

     Збір коштів триватиме до 24 серпня 2009 року. 

Історія проекту: 

Ідея створення на Хортиці архітектурного ансамблю – узагальненого образу козацьких столиць XVI-XVIII ст. виникла ще у далеких шістдесятих і вперше офіційно була озвучена одночасно з наданням острову статусу Державного заповідника у 1965 р. 

Протягом другої половини 1960х років в країні неодноразово оголошувалися конкурси на оптимальне архітектурно-ландшафтне рішення облаштування меморіальної частини заповідника. Новостворена Січ повинна була стати одним з головних її об’єктів, поряд з Музеєм історії запорозького козацтва і скульптурними композиціями, що відображають героїку козацьких часів. В 1973р. - вищі державні і партійні органи УРСР, виходячи з ідеологічних міркувань, приймають рішення про відмову від будівництва «Січі» на Хортиці. 

За часів Перебудови і набуття Україною незалежності забута ідея створення комплексу «Запорозька Січ» отримує друге дихання. Львівський інститут «Укрзахідпроектреставрація» готує черговий проект архітектурного ансамблю, однак глибока системна криза 1990-х і брак фінансування знову стають на заваді втілення його у життя. 

Кошти на створення комплексу були виділені лише через десять років. В 2001р. інститут «Запоріжцивільпроект» приступив до розробки нової проектної документації будівництва «Січі». А 14 жовтня 2004р. відбулася урочиста закладка комплексу. Першу фінансову підтримку в обсязі 5 мільйонів гривень надав уряд Ю.Тимошенко у 2005р. Левову частину фінансування взяв на себе Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь». 

Історико-культурний комплекс «Запорізька Січ» 

     Загальна територія історико-культурного комплексу «Запорізька Січ» сягає трьох гектарів. Місцем розташування новостворюваної Січі стало мальовниче північно-східне узбережжя Хортиці, з якого відкривається чудовий краєвид на греблю Дніпрогесу, скелі та острови, що нагадують колишні грізні дніпровські пороги. 

     Комплекс розділяється на дві частини: більша - «Внутрішній Кіш» та менша - «Зовнішній». 

     В комплексі представлені шість козацьких «курені» двох типів, за архітектурою та матеріалом виконання; у великому курені зрубної конструкції поряд з В’їзною вежею під гонтовим дахом розміститься експозиція, в якій буде реконструйований інтер’єр житла рядових січовиків. Неподалік від нього, в турлучному курені під очеретяним дахом, буде створено виставкову залу. 

     В двох «курінних скарбницях» - невеличких зрубних будівлях з відкритим ганком вестиметься торгівля «січовими» сувенірами. Експозиція «будинку кошового» представлятиме собою реконструкцію інтер’єру помешкання козацького лідера. В одній з кімнат відвідувачі зможуть побачити світлицю-приймальню кошового, в іншій - його особисті покої. 

     В двох експозиційних залах «військової канцелярії» знайдуть своє місце кімната канцеляристів та кабінет військового писаря. Класна кімната «січової школи», стилізована під старовину, зможе приймати слухачів лекцій про козацьку минувшину. В новоствореному січовому цейхгаузі - «пушкарні» розмістяться зразки артилерії козацьких часів. 

     В центрі архітектурного ансамблю «Внутрішнього кошу» комплексу постала 22-метрова дерев’яна трибанна церква Покрови Пресвятої Богородиці, побудована в стилі українського бароко. Дах і куполи храму, відповідно до історичних джерел, вкриті міддю. Внутрішнє убранство церкви своїми стилістичними особливостями також відповідатиме церковним інтер’єрам часів запорозького козацтва. Передбачається, що в новоствореній січовій церкві на великі свята правитиметься служба. 

     Вся територія «Внутрішнього кошу» обнесена ровами і земляними валами з укріпленим на них частоколом. Вони примикають до трьох високих (до 20 м) оборонних веж - «В’їзної», «До Дніпра» і «Вежі-дзвіниці», з верхніх відкритих галерей яких відкриваються чудові краєвиди Хортиці, Дніпровських скель та панорама греблі Дніпрогесу. 

     В «Зовнішнім коші», або «торговельно-ремісничім передмісті Січі», розташуються інтерактивні об’єкти - кузня і гончарня, в яких, за задумом, відвідувачі зможуть власноруч прилучитися до традиційних народних ремесел минулого. 

     В постійно діючій корчмі відвідувачі комплексу зможуть поласувати справжніми козацькими стравами, а в «грецькій хаті» - гостьовому будинку, залишитись на нічний відпочинок, щоб продовжити знайомство з пам’ятками Хортиці вже наступного дня. 

     Не дивлячись на те, що попереду ще багато роботи з наповненням експозицій оригінальними предметами козацького часу або ж їх високоякісними копіями, та вже зараз можна сказати, що комплекс «Запорізька Січ» фактично відбувся і являє собою вельми цікавий об’єкт, який в змозі надати відвідувачу цілісне враження про традиційну архітектуру і фортифікаційну практику минулого, прилучити гостей Хортиці до героїчної історії нашого краю.

 
 
 
 
 
 
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
 
/
/
/
/
/
Просмотров: 1181 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 5.0 |
Всего комментариев: 0
Форма входа
Календарь новостей
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz