Субота, 27.04.2024, 06:06
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2012 » Березень » 8 » Чиновники дозволили вбивати найстаріше дерево Одеси (документ)
Чиновники дозволили вбивати найстаріше дерево Одеси (документ)

Незаконна забудова території навколо найстарішого дерева Одеси - «Козацького дуба» (він же - «Чорна ніч») - відбувалася не тільки за мовчазною згодою, але і з прямого дозволу чиновників обласного держуправління охорони навколишнього природного середовища.

Про це «Думській» заявив один з найактивніших борців за порятунок вікового дерева, отаман Чорноморського гайдамацького з'єднання Сергій Гуцалюк.

За його словами, в 2009-2011-му роках очолювана ним громадська організація подала п'ять судових позовів про визнання незаконними та знесення будівель, що з'явилися біля дерева останнім часом.

«У нас були всі підстави вірити в перемогу, оскільки закон на нашому боці. Важливим документом, що підтверджує це, є лист держуправління охорони пам'яток про заборону розширення одного з будинків - магазину «Автозапчастини» під кафе з гральними автоматами (нині магазин побутової хімії «Веснянка», - Авт.). У ньому наголошується, що цей об'єкт знаходиться на території ботанічного пам'ятника природи місцевого значення «Віковий дуб».

Однак 1 лютого цього року відбулася подія, яка серйозно підірвало нашу впевненість в успіху. На засіданні в обласному адміністративному суді представник власників будівлі продемонстрував інший документ - «Висновок про погодження проекту землеустрою про відведення земельної ділянки за адресою проспект Шевченка 2/4». Документ датований липнем 2010-го року. Їм держуправління фактично визнає право існування кафе (зараз - магазин «Веснянка»). При цьому з пункту 14-го папери випливає, що земельна ділянка, на якій знаходиться будівля, не має ніякого відношення до об'єктів природно-заповідного фонду! Іншими словами, всіляко демонструючи громадськості турботу про пам'ятник природи, чиновники таємно дозволяють комерсантам будувати в безпосередній близькості від нього. «Висновок» підписано заступником начальника управління Віктором Халаїм, який продовжує займати цю посаду до цього дня ».

Чорноморське гайдамацьке з'єднання звернулося до начальника держуправління Анатолію Яцкову та міністру охорони навколишнього природного середовища України Миколи Злочевського з проханням скасувати скандальний документ, а також вжити заходів щодо винесення меж заповідної території в натуру. Крім того, організація направила відповідний позов до окружного адміністративного суду.

28-метровому дубу «Чорна ніч» мінімум 220 років, тобто він старший Одеси. За легендою, дерево посадили чорноморські козаки, коли, виконуючи указ імператриці Катерини Великої, йшли на Кубань.

З північної сторони територія біля дуба була частково забудована ще в кінці XIX століття. Але з південної, сонячної сторони, де знаходиться велика частина крони і куди тягнеться коренева система, земельна ділянка стояв вільним до епохи перебудови. В середині 1980-х там з'явився металевий павільйон з магазинами. В кінці 1990-х в павільйоні розмістився магазин «Автозапчастини» фірми «Іван», В 1999-м бізнесмени самовільно захопили додаткову територію і побудували біля павільйону капітальна споруда, розмістивши в ньому СТО. Шкідливі викиди, розливи нафтопродуктів вкрай негативно позначилися на стані дуба.

На щастя, втрутилася Державна екологічна інспекція, призупинивши виробничу діяльність СТО. «Іван» продав приміщення. Після кількох перепродажів, в 2003-му році будівлю придбали якісь фізичні особи.

Нові власники відразу ліквідували тимчасовий павільйон, але капітальну споруду залишили. У 2004-му році вони почали її «реконструкцію», щоб розмістити кафе і зал ігрових автоматів. Оскільки роботи проводилися без дозволів, у 2005-му році будівництво зупинила прокуратура.

Однак у квітні 2009-го будівництво казино відновилося і влітку того ж року його завершили. Коли Верховна Рада заборонила гральний бізнес, будівлю віддали в оренду під магазин побутової хімії мережі «Веснянка».

Результатом усіх цих будівництв і перебудов стало скорочення вільної території навколо заповідного дуба. Від визначених законодавством 15 соток (по кроні) залишилося всього п'ять! Фахівці-ботаніки стверджують: це вкрай негативно позначається на стані дерева, і врешті-решт, може призвести до його загибелі.

Експертний висновок фахівців ботанічного саду ОНУ ім. Мечникова про шкоду, якої завдають дереву незаконними спорудами

Просмотров: 1456 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 5.0 |
Всего комментариев: 0
Форма входа
Календарь новостей
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz