Четвер, 28.03.2024, 15:46
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2012 » Січень » 12 » Дослідники б'ють на сполох: влада готує знищення архівів
Дослідники б'ють на сполох: влада готує знищення архівів
     Верховна Рада у першому читанні прийняла зміни до Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи», що передбачає можливість знищення архівних документів або обмеження доступу до них на 75 років. Про це повідомляє Центр досліджень визвольного руху.

      «Зміни до закону, проголосовані у першому читанні, можуть створити умови для невиправданого знищення документів» - зазначила юрисконсульт Центру досліджень визвольного руху Віта Лошак, яка в 2009-2010 роках працювала консультантом ГДА СБУ.

      «Проектом закону передбачено, що підлягають вилученню з Національного архівного фонду документи, що втратили культурну цінність, дублетні документи та невиправно пошкоджені документи, що не підлягають відновленню. Натомість немає чіткого і зрозумілого визначення, що таке «культурна цінність», який документ вважається невиправно пошкодженим, що таке «дублетні документи». А це відкриває можливості для зловживань», – підкреслила Лошак.

      За словами історика Володимира В’ятровича, у законі міститься норма про обмеження доступу до архівних документів на 75 років.

      «Закон про Національний архівний фонд містить абсолютно застарілу і невиправдану норму, яка дозволяє обмежити доступ до будь-яких документів на 75 років під приводом наявності в них «конфіденційної інформації». Архівні установи довільно тлумачать поняття «конфіденційна інформація», невиправдано розширюючи його зміст, відтак вони мають інструмент, який дозволяє повністю закрити будь-які документи. Цей інструмент повинен бути скасований. Відкритість документів радянського періоду – вимога часу, європейської спільноти, дослідників та сотень тисяч громадян України, чиї сім'ї постраждали від тоталітаризму», – зазначив В'ятрович, який у 2008–2010 роках розсекречував архіви СБУ.

      В'ятрович також додав: «В нашій історії надзвичайно багато білих плям. Відтак навіть технічні документи репресивного режиму можуть мати надзвичайну історичну цінність. Європа зберігає і понищені документи з перспективою їх відновити. Наприклад, Німеччина розробила спеціальну комп'ютерну програму, яка дозволяє відновити документи Штазі із шматочків паперу, після того, як вони були порвані чи пропущені через знищувач».

      Як повідомлялось, 18 жовтня на саміті глав держав й урядів співдружності в Санкт-Петербурзі, низка країн СНД взяла на себе зобов’язання не розкривати радянські архіви без згоди інших держав, для яких ці документи можуть «становити загрозу національній безпеці». Зокрема, до угоди приєдналися, крім Росії, також Білорусь, Вірменія, Узбекистан і Таджикистан. Для інших країн СНД «двері залишаються відкритими».

      Українські і російські історики різко розкритикували цей документ. На думку науковців, така угода «свідчить про прагнення Москви контролювати архіви інших пострадянських країн». Йдеться, зокрема, про свідчення репресій КДБ та НКВД, а також про документи, які проливають світло на відповідальність радянської влади за Голодомор.

      Пізінше МЗС заявило, що Україна не приєднуватиметься до цієї угоди.

Просмотров: 972 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 5.0 |
Всего комментариев: 0
Форма входа
Календарь новостей
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz