Середа, 24.04.2024, 13:39
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2011 » Квітень » 9 » Під час толоки відновлено зламану табличку на пам’ятному козацькому Хресті
Під час толоки відновлено зламану табличку на пам’ятному козацькому Хресті
Пам'ять про славні діяння наших предків живе не тільки в книгах та архівних документах. Її зберігають місця, з якими зв'язані події давно минулих років. Сьогодні, Чорноморськими гайдамаками разом з представниками громадської ініціативи «Оновлення країни», екологічної організації «Мама-86», Політичного об’єднання «Рідна Вітчизна» та студентами міліцейського класу «Шериф» Одеського юридичного ліцею відновили зламану табличку на пам’ятному козацькому Хресті, що встановлено в Лузанівському парку, і прибрали навколишню територію.


«Напередодні визволення Одеси від фашистських загарбників, ми згадуємо і шануємо всіх героїв, які проливали свою кров у різні часи в боротьбі з різними загарбниками» - зазначив Сергій Гуцалюк, Одеський керівник громадської ініціативи «Оновлення країни» під час своєї розповіді присутнім про події, які відбувалися на цьому місці сотні років тому. Захід закінчився дружнім чаюванням, під час якого Вадим Кіров, голова Одеської обласної організації Політичного об’єднання «Рідна Вітчизна» щиро подякував всім присутнім, особисто молоді за проведену толоку і висловив сподівання на продовження в подальшому плідної співпраці задля збереження і розповсюдження знань про історичне минуле нашого краю.
 
 
 
 




 







 
 
 
Довідково:
 
320 років тому, наприкінці березня 1691 року дві сотні славних українських козаків на чолі з полковником Семеном Палієм підстерегли на «одеській Перевисипці поруч Качибея» татарський загін, що повертався у Крим після «німецької» війни. Обтяжений здобиччю і полоненими в поході рабами, татарський «чамбул» був розбитий наголову, багато кочівників потрапили в полон. Християни-невільники були звільнені й відпущені на волю, а Семен Палій і його побратими зі славою вернулися додому.
 
 
У той важкий і неспокійний час рідко коли на українських землях бувало мирно. Гриміли війни, на нашу землю раз у раз накочувалися хвилі загарбників і грабіжників із сусідніх країн. Саму Україну роздерли на шматочки три держави - Річ Посполита, Османська імперія та Московське царство. Але розділений народ, очолений козацькими вождями, продовжував пручатися, не призупинив свою боротьбу за самостійність. Одним з найвідоміших діячів того часу був полковник Семен Пилипович Гурко (більше відомий як Палій). Був він фастовським полковником, не раз вступав у бойові зіткнення з ворогами Батьківщини й майже завжди виходив з бою переможцем. Успадкувавши справи свого славного попередника Івана Сірка, він наганяв жах на татарські орди, бив їх на території степів Причорномор'я - там, де кожний татарин вважав себе хазяїном.
 

І саме на цьому місці, у грудні 2005 року сучасні козаки, послідовно виступаючи за збереження й збільшення народних знань про історичне минуле наших земель, піклуючись про морально-патріотичне виховання молодих поколінь, прагнучи популяризувати туристичне значення історії Одеси, в пам'ять про славні діяння наших предків поставили дерев’яного Хреста.
Просмотров: 1018 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 5.0 |
Всего комментариев: 0
Форма входа
Календарь новостей
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz