Четвер, 18.04.2024, 11:20
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2011 » Вересень » 25 » В Одесі представники громадськості стурбовані діями представників автомобільного позашляхового спорту...
В Одесі представники громадськості стурбовані діями представників автомобільного позашляхового спорту...

У п’ятницю, 23 вересня 2011 року о у місті Одеса у прес-центрі Українського дому, відбулася прес-конференція «Джипінг: боротьба триває», яка присвячена проблемам автомобільного позашляхового спорту на заповідних природних територіях.

 

У прес-конференції  прийняли участь представники багатьох громадських організацій і науковців-екологів, серед яких «Національний екологічний центр України» (Київ), «Відродження» (Татарбунари, Одеська область), Іван Русєв , кандидат біологічних наук, Українське товариство охорони птахів, Ігор Гєржик, заступник директора РЛП «Тилігульський», Чорноморське Гайдамацьке З’єднання, ГІ «Оновлення країни», ПО "Рідна Вітчизна" та інші.

Ірина Вихристюк, керівник Татарбунарської  районної громадської  екологічної організації «Відродження», як ніхто більше стурбована майбутніми подіями. Саме вона розпочала прес-конференцію:  «Тузловські лимани, що тривалий час чекали на увагу та охорону з боку держави і щойно утворений національний парк, який зараз на стадії формування, отримає нищівний удар, адже перегони на важких транспортних засобах, особливо в заповідній зоні парку – Причорноморські косі, де забороняється навіть перебування людини, не сприятимуть їхньому збереженню. Судячи з відео та фотографій попередніх перегонів, машини ламають дерева, псують дороги, винищують флору та фауну.  Для джиперів  чим важча траса, тим краще, тому вони будуть проїжджати по косам, мілководдям лиманів, степовим ділянкам і лісосмугам, яких майже не залишилося  і навіть по засіяним полям фермерів. А місцеве населення даний захід буде напряму пов’язувати з утворенням нацпарку. Люди з недовірою відносились до створення НПП вбачаючи в цьому факт посягання на цю територію та загрозу для власного проживання, ущемлення їх інтересів. Пересторогою ставали випадки захоплення можновладцями заповідних території в Україні. Проведення ралі лише підтвердить їх побоювання та збільшить кількість  невдоволених. Це ніяким чином не сприятиме позитивному іміджу природоохоронної території».

 

Виступаючі далі учасники прес-конференції зазначили, що останнім часом популярними стають змагання з екстремальних перегонів на джипах, які  проходять у малолюдних та важкодоступних місцях. Зазвичай такими місцями виявляються заповідні території – неповторні куточки української природи з рідкісною флорою  та фауною.  Організація подібних заходів порушує ряд Законів України «Про природно-заповідний фонд України», «Про охорону навколишнього природного середовища України»,  «Про Червону книгу України» та Кримінального Кодексу України. Однак порушення законів не зупиняє організаторів та учасників джипінгу і вже наступною ціллю для  підкорення природи  має стати новостворений Національний природний парк «Тузловські лимани» в Одеській області, який довго чекав на свій природоохоронний статус.

 

І стає зрозуміло: якщо не зупинити цей процес, то можуть зникнути останні шматочки дикої природи України. А разом з ними  й усі намагання долучитись до європейської спільноти.

            «Це не перше намагання джиперів покататися на цінних природних територіях Одещини. Так, у червні 2006 року, подібний захід проводився Одеським відділенням Федерації Автомобілістів України  на Куяльницькому лимані. Силами місцевих мешканців, козаків Чорноморського гайдамацького з’єднання  та Держекоінспекції  було проведено розслідування цього беззаконня і в організаторів на декілька років зникло бажання проводити подібні заходи. Але в березні 2009 року подібний захід мав місце на території Комінтернівського району Одеської області, на відновлювальній дільниці мисливських угідь Одеського УТМР. Тоді також це незаконне дійство зупинили козаки ЧГЗ та Держекоінспекція, а природоохоронна прокуратура порушила кримінальну справу проти організаторів» - в своїй промові відзначив Сергій Гуцалюк, отаман Чорноморських гайдамаків і представник ГІ «Оновлення країни»

 

Наприкінці заходу учасники прес-конференції підписали звернення від громадськості Одещини до голови Одеської ОДА Едуарда Матвійчука з проханням якомога швидше наслідувати приклад колег з Івано-Франківщини: спеціальним Розпорядження №138 Івано-Франківська держадміністрація заборонила не лише змагання а і взагалі заїзд приватного транспорту на території Природно-заповідного фонду області та дала розпорядження відповідним природоохоронним органам не погоджувати такі заходи і вести контроль за можливими самовільними спробами джипінгу. До звернення додано проект Розпорядження «Про заборону проведення масових заходів та посилення контролю за дотриманням законодавства на територіях природно-заповідного фонду Одеської області» 

 

В.Кіров, який крім посади голови Одеського Об’єднання «Рідна Вітчизна» є одним з засновників і керівників «Чорноморського Гайдамацького З’єднання» зазначив при підписанні звернення до губернатора Одещини: «Ми не виступаємо проти джипінгу або іншого екстремального виду спорту як такого. Все потрібно робити в рамках існуючого законодавства, а якщо там існують певні прогалини, пропонують Автомобільній Федерації України навести лад по даному питанню, щоб надалі виключити подібні ситуації. Мають бути зареєстровані офіційні траси, де спортивні вподобання людей не принесуть шкоду довкіллю».

 

 

Прес служба «Чорноморського Гайдамацького З’єднання»


 

Просмотров: 927 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 5.0 |
Всего комментариев: 0
Форма входа
Календарь новостей
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz