П`ятниця, 26.04.2024, 18:53
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2008 » Серпень » 9 » Десант нащадків задунайський запорожців в Одесі!
Десант нащадків задунайський запорожців в Одесі!

           Більш ніж 200 років чекали нащадки запорожців за Дунаєм  можливості побачити рідну землю...

Їх батьки-запорожці з родинами, після підступного зруйнування російськими військами по наказу Катерини ІІ  Запорізької Січі, не сприйнявши вимоги кровожерливої Російської Імперії, залишили Україну і знайшли притулок на землях теперішньої Румунії.

Делегація українців з румунського повіту Тульча в п’ятницю ввечері прибула в Одесу.

Нажаль програма перебування наших братів досить коротка – як стало відомо, наш уряд виділив на перебування 44 румунських українців по 200 грн. на кожного... У неділю, 10-го серпня вони вирушають у зворотній шлях.

            Але незважаючи на це, завдяки допомозі обласного управління у справах національностей і релігій, було розроблено план перебування делегації в Одесі, під час котрого запланована низка екскурсій та зустрічей з цікавими особистостями та громадськими організаціями Одещини.

            Зокрема в суботу, опівдні, у приміщенні Одеської обласної організації „Просвіта” ім. Т. Шевченка, відбулася зустріч нащадків запорожців з представниками української інтелігенції і козацтва. З вступним привітальним словом до гостей звернулась начальник обласного управління у справах національностей і релігій Ярослава Різникова.

            Під час зустрічі виступили декан історичного факультету В.Кушнір, який має багаторічний досвід культурного взаємообміну  з румунськими українцями; кандидат історичних наук Т.  Гончарук; відомий поет і письменник О. Різників; представник управління освіти Г. Могильницька та інші.

            Старшина Чорноморського Гайдамацького З’єднання розповіла про стан сучасного козацтва на Одещині, про свою діяльність і в кінці зустрічі подарувала кожному щойно надруковану, ще непрезентовану широкому загалу, науково-популярну збірку – „Одеса козацька”. Представники „Просвіти” напам’ять про зустріч також подарували всім гостям книжки: „Одеська „Просвіта”: минуле, сучасність і майбутнє” і „України часточка в мені” відомої Одеської української культурної діячки Тетяни Ананченко.

            Треба відзначити, що багато хто з присутніх румунських українців та одеситів зустрічалися вже не в перше. У травні 2008 року вони познайомились під час проведення  міжнародної наукової конференції «Нижньодунайський регіон у 15-20 століттях: історичні, етнічні та культурні трансформації» ( http://gaidamaky.pp.net.ua/news/2008-05-21-170 ).

           

Прес служба

Чорноморського Гайдамацького З’єднання

 
 
 
 
 
Просмотров: 2064 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 4.7 |
Всего комментариев: 0
Форма входа
Календарь новостей
«  Серпень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz