Субота, 04.05.2024, 13:13
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2009 » Травень » 26 » Фінальна гра "Сокіл" ("Джура") - 2009 відбулася!
Фінальна гра "Сокіл" ("Джура") - 2009 відбулася!
      За ініціативи Ради Українського козацтва при Президентові України та МБУ «Центр Національного Відродження» з 22 по 24 травня 2009 року в столиці України – м. Києві відбувся Всеукраїнський етап дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри Українського козацтва „Сокіл” („Джура”). 

     Попередній обласний етап гри проходив у квітні-травні цього року по всій Україні за участю школярів старших класів.
До участі у Всеукраїнському етапі гри допускалися по одній команді  від Автономної Республіки Крим, областей та міста Севастополя, а від міста Києва – десять команд (по одній із кожного району).  
     Такі заходи в Україні були проведені вперше і стали можливими виключно при спільній роботі державних установ, козацьких і громадських організацій національно-патріотичного спрямування. 

      Метою дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри Українського козацтва «Сокіл» («Джура») є:
«Виховання у юнаків та дівчат глибоких і твердих національно-патріотичних переконань, підготовка молоді до творчої праці, до військової служби та захисту своєї Батьківщини України шляхом залучення широкого загалу молоді до оборонно-масової та військово-спортивної патріотичної роботи;
формування і виховання у молоді високих морально-психологічних та морально-бойових якостей; мужності, сміливості, рішучості, відваги, стійкості, наполегливості, дисциплінованості і ініціативності на теренах відновлених національних козацьких педагогічних традицій;
виховання духовно та фізично розвиненого юного покоління суверенної України на історично сформованих засадах козацького світогляду та здорового способу життя;
виховання нових поколінь України в дусі відданості Батьківщині та її народу на основі відродження національних і загальнолюдських духовних 
і моральних цінностей».

   Україна нині потребує свідомих, вихованих молодих громадян – сильних як духовно, так і фізично.  
Козацькі організації вважають за необхідне допомогти молодим громадянам сформувати правильні моделі поведінки, оволодіти необхідними знаннями і вміннями для того, щоб вони могли жити повноцінним життям в існуючих умовах, бути повноцінними членами української спільноти, відповідальними та свідомими громадянами своєї держави. 
   Положення про дитячо-юнацьку військово-спортивну патріотичну гру Українського козацтва "Сокіл" ("Джура") було затверджено наказом Міністерства освіти і науки України № 855 ще у 2003 році. Програма гри сформована на основі передових досягнень педагогіки та психології, що базуються саме на козацькій педагогіці, на якій може вирости нове покоління українців.
   2009 рік став для козацьких організацій складним випробуванням. Верховна Рада України 4 лютого цього року не прийняла Закон України «Про засади відновлення та розвитку Українського козацтва, козацькі організації та їх об’єднання», що суттєво стримує участь козацьких організацій у заходах фізкультурно-спортивної роботи та національно-патріотичного виховання дітей і молоді.  
     За закон голосували депутати від “Нашої України”, БЮТу, Блоку Литвина, але голосів для його прийняття не вистачило. Партія регіонів і Комуністична партія законопроект бойкотували. Підтримав нас лише Тарас Чорновіл, напевне, 
в пам’ять про покійного батька, котрий стояв біля витоків козацького руху 
в незалежній Україні і був першим Гетьманом сучасного Українського козацтва. Позиція біло-блакитних була незрозумілою. Серед мешканців Сходу і Півдня України, інтереси яких представляє Партія Регіонів, є тисячі прихильників козацького руху. Козаки Криму, Луганської, Донецької, Харківської, Запорізької областей теж брали участь у створенні проекту цього закону і чекали на його затвердження. Вчинок регіоналів – це приниження тисяч людей того козацького краю, що їх делегував. Це голосування – ніби лакмусовий папірець національної свідомості українських політиків. Тому у цієї політичної сили немає іншого шляху, як повернутися до переголосування цього законопроекту і в такий спосіб вибачитися перед своїми виборцями – козаками. Секретар Ради Українського козацтва народний депутат України Станіслав Аржевітін вже звернувся до Президента України з відповідним поданням щодо розгляду законопроекту на наступній сесії Верховної Ради України. 
Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.09.08 № 1237-р 
«Про схвалення Концепції Державної цільової національно-культурної програми розвитку Українського козацтва на 2009-2011 роки» Міністерству культури 
і туризму України було доручено «розробити і подати у тримісячний строк Кабінетові Міністрів України проект Державної цільової національно-культурної програми розвитку Українського козацтва на 2009-2011 роки», тобто 
до 17 грудня 2008 р. ця робота повинна була бути завершеною. 
У цій Концепції, зокрема, наголошується: «Нинішній незадовільний стан розвитку Українського козацтва спричинений такими факторами: 
пригнічення козацьких традицій в Україні під час тоталітарного режиму колишнього СРСР; 
залучення різними політичними силами представників козацьких організацій до участі у соціально-політичних процесах для досягнення своїх корпоративних цілей; 
відсутність законодавчого врегулювання питань щодо особливостей утворення і діяльності козацьких організацій; 
відсутність системної підтримки відродження та розвитку Українського козацтва з боку держави, зокрема недостатній рівень взаємодії козацьких організацій з органами державної влади, дослідження традицій Українського козацтва. 
Розрізнені козацькі організації, окремі ентузіасти, історики, публіцисти 
і наукові колективи не в змозі подолати негативного ставлення до Українського козацтва, що протягом десятиліть культивувалося в суспільстві, та розв'язати актуальні проблеми його відродження на сучасному етапі. 
Концепція передбачає комплексне розв'язання актуальних проблем Українського козацтва, забезпечення його ефективної взаємодії в рамках Програми з державними і громадськими інститутами. Об'єднання ресурсів держави, місцевих громад, козацьких організацій, наукових і архівних установ дасть змогу забезпечити ґрунтовне дослідження історії Українського козацтва, популяризацію його історичної і культурної спадщини, застосування у процесі виховання молоді кращих козацьких традицій». 
Але Міністерство культури і туризму не виконало цього доручення Кабінету Міністрів України, що позбавило організаторів фінальних етапів гри „Сокіл” („Джура”) фінансової підтримки з боку держави. 
Незважаючи на ці перепони, козацькі організації в цьому році активізували свою роботу з питання виховання молодого покоління і поєднали зусилля 
з іншими патріотичними громадськими організаціями. Так, до цієї роботи долучилися НСОУ «Пласт» і Спілка української молоді в Україні. 

На виконання Указів Президента України: від 04.05.07 № 378/2007 
«Про заходи з підтримки розвитку Українського козацтва», від 09.10.07 № 955 «Про відзначення 300-річчя подій, пов'язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладенням українсько-шведського союзу» та від 21.01.09 № 31 «Про відзначення у 2009 році 360-ї річниці подій, пов'язаних зі створенням Української козацької держави», враховуючи важливість патріотичного виховання молоді на козацьких традиціях, Рада Українського козацтва при Президентові України вивчила стан запровадження в навчальних закладах системи освіти Дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри Українського козацтва "Сокіл" ("Джура"). 
За результатами цієї роботи було направлено пропозиції Президентові України та в Кабінет Міністрів України, в яких було, зокрема, зазначено про те, що навчальні заклади та існуючі в деяких регіонах України Центри патріотичного виховання не спроможні самостійно вирішити проблеми національно-патріотичного виховання дітей і молоді без централізованої науково-методичної та кадрової підтримки від єдиного Всеукраїнського центру. Це доцільно здійснювати через розробку єдиної (міжвідомчої) державної програми виховання громадян, в якій питання військово-патріотичного, духовного та ін. виховання молоді мають бути складовими елементами цієї єдиної програми.  
При організації та проведенні гри «Джура» Рада Українського козацтва знайшла розуміння і підтримку з боку МБУ «Національний Центр Відродження» та Міністерства освіти і науки України. Співорганізаторами цих заходів стали Міністерство оборони України, Міністерство внутрішніх справ України та Служба безпеки України. 
Обласні етапи гри дали широкий позитивний резонанс в молодіжному середовищі: наша молодь активно відгукується на такі державні ініціативи, але дуже потребує державної уваги. 
Однак основною проблемою, з якою зіштовхнутися організатори цих заходів, – це було фінансування. 
Не зважаючи на затвердження розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06.05.09 р. № 484-р «Плану заходів з підготовки і відзначення у 2009 році 
360-ї річниці подій, пов’язаних із створенням Української козацької держави», 
в якому передбачено Міністерству освіти і науки України і Раді Українського козацтва провести Всеукраїнський етап дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри Українського козацтва „Сокіл” („Джура”), Кабінетом Міністрів України фінансування цих заходів не здійснювалося. Через це всі фінансові витрати на проведення заходів 22-24 травня лягли на громадські організації – організаторів цих заходів. 
Співпраця Держави і громадськості, започаткована цією акцією, на думку її організаторів, поклала початок практичної роботи по формуванню державної ідеології у сфері національно-патріотичного виховання дітей і молоді в Україні. Отриманий досвід показав, що лише спільними зусиллями державних органів і громадських організацій можна вирішити це дуже важливе для суспільства і України завдання. 
Гра «Джура» не була разовою акцією. Зараз ця робота продовжується. Для організації роботи з впровадження гри в навчальні заклади наказами Міністра освіти і науки від 25.12.2003 № 855 «Про затвердження Положення про дитячо-юнацьку військово-спортивну патріотичну гру "Сокіл" ("Джура") Українського козацтва» та від 23.03.09 № 267 «Про проведення у 2009 році Всеукраїнського етапу дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри Українського козацтва "Сокіл" ("Джура")» було передбачено створення до кінця квітня 2009 р. Обласних (Республіканського – в АР Крим, Міського – у м. Севастополі) штабів гри, а до 1 жовтня 2009 р. – районних штабів. Зважаючи на короткий термін підготовки до проведення фінальних етапів гри, процес створення таких штабів ще не завершений. Найближчим часом Головний штаб гри проведе низку нараз за участю керівників обласних штабів. 
Заходи щодо організації Обласного етапу гри здійснювалися Міністерством освіти і науки Автономної Республіки Крим, управліннями освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій спільно з Обласними штабами, які очолюють заступники голів цих адміністрацій.
Завданням Обласних штабів після проведення фінальних етапів гри є здійснення відповідної інформаційно-пропагандистської роботи в навчальних закладах з метою якісного проведення заходів, передбачених програмою гри на наступні роки. Надалі з метою оптимізації процесу організації гри, вдосконалення її організаційної структури Головним штабом гри «Джура» за підсумками обласних та Всеукраїнських етапів будуть внесені корективи за пропозиціями її учасників та державних органів, які організували проведення гри в областях.
     Головний штаб гри планує з 1 вересня 2009 р. розпочати новий етап з впровадження та поширення гри в навчальних закладах системи освіти України, як важливого елементу єдиної системи національного-патріотичного виховання шкільної молоді.

     У Всеукраїнському фінальному етапі гри «Джура» взяли участь 34 команди, із них 24 команди від усіх 24-х областей України та 10 команд від усіх 10-ти районів міста Києва. Не були представлені команди тільки з Автономної Республіки Крим і міста Севастополя. 
      Всі команди, які взяли участь у цьому етапі, мали виконати «домашні» завдання:
 придумати атрибути команди (за такими самими умовами, як і при підготовці до Обласного етапу): назва, відзначка, ройовий клич-девіз, ройове гасло-позивний, прапорець встановленої форми із своїми барвами, типова форма-однострій. Для участі у спортивних та польових змаганнях слід використовувати спеціальний одяг;
виконати завдання відповідно до ідейних принципів лицарства «служити Богові, Батьківщині, ближнім»:
Бог і Україна – проведення патріотичного чи духовно-релігійного заходу на рівні своєї школи, мікрорайону, села тощо. Подання письмового звіту із фотографіями разом з іменною заявкою;
Добре діло – виконання ройового Доброго діла із організацією, що реалізовує благодійні проекти, кампанії із залученням волонтерів. Подання письмового звіту із фотографіями разом з іменною заявкою.


      Заходи Всеукраїнського етапу гри відбувалися в лісовому масиві, що в Деснянському районі столиці. Там було розміщено наметове містечко учасників гри, обладнані місця для Головної суддівської колегії, комендантської служби та ін. 
     У перший день гри всі учасники відвідали військову частину, де ознайомилися з військовою технікою, з умовами проживання військовослужбовців, мали змогу постріляти із справжньої зброї, пообідати у солдатській їдальні. 
      Цього ж дня відбулося урочисте відкриття заходів, у якому взяли участь: секретар Ради Українського козацтва Станіслав Аржевітін, почесний гетьман Українського козацтва батько Володимир Мулява, керівник Комітету Ради Українського козацтва з питань національно-патріотичного виховання Віталій Каленяк, начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти і науки України Алла Середницька, директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Олександр Матющенко, начальник Головного управління освіти і науки м. Києва Лілія Гриневич, начальник відділу військово-патріотичного виховання та традицій Департаменту гуманітарної політики Міністерства оборони України В’ячеслав Бугіль, заступник уповноваженого представника Українського Вільного Козацтва діаспори в Україні Віталій Манзуренко, представник ПЛАСТУ – національної скаутської організації України Олег Климчук. 
    Незважаючи на дощ, який став для учасників гри додатковим випробуванням, юнаки і дівчата долали всі перешкоди, виборювали перемогу у змаганнях, а також достойно представили свої команди в параді переможців 
на Михайлівській та Софіївській площах. 
  
     Переможцями 1-го Всеукраїнського етапу дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри Українського козацтва „Сокіл” („Джура”) стали:
1 місце – команда від Миколаївської області під назвою «Мудрі сіроманці»;
2 місце – команда від Волинської області під назвою «Волинські яструби»;
3 місце – команда від Донецької області під назвою «Реєстровці».
Керівник Головного штабу гри „Сокіл” („Джура”)
помічник секретаря Ради Українського козацтва при Президентові України
Анатолій Грива
ю
ю
ю
ю
ю
ю.
.
.
.
.
.
..
ю
ю
ю
ю
ю
ю
ю
ю


Просмотров: 2231 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 3.7 |
Всего комментариев: 0
Форма входа
Календарь новостей
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz