П`ятниця, 26.04.2024, 14:31
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2012 » Жовтень » 6 » Козаки-інженери
Козаки-інженери

Укріплення над Дніпром     Козаки, і особливо запорізькі козаки, а потім і загалом все козацьке військо було особливо вмілим у плані спорудження інженерних загороджень. Більшість тогочасних істориків відзначали це вміння як справжній військовий талант.

     Особливість обставин, в яких відбувалися військові дії козацтва, зумовлювала їх пристосування та пошуки швидких рішень у степу й на місцевості, котра була досить незручною для відступів або швидких переміщень: ярах, балках, байраках, долинах річок та струмків. Постійна небезпека зі сторони татар і турків доповнювалася та підсилювалася польськими, а потім і московськими військами.

     Козацьке військо досить часто було погано озброєним, не мало достатньо артилерії або пороху, і доводилося використовувати абсолютно всі можливі способи оборонитися, щоби потім перейти до наступу на противника. Козаки досить швидко зрозуміли, що використання земляних валів та ровів допомагає навіть при обороні від значно більшого за кількістю ворожого війська.  Шанці, як тоді говорили, були досить простими за інженерним задумом: траншеї в землі, з насипаним зі сторони фронту валом землі.

     Козаки дуже швидко окопувалися і намагалися будь-що утримати ці оборонні споруди. Іноді маскували шанці гіллям і травою. Якщо мали гармати, ставили їх на вали або робили бійниці в землі за допомогою дощок, а потім стріляли крізь бійниці з гармат і вогнепальної зброї. Особливо вдалими були оборонні дії за допомогою гранат. Коли ворога важко було стримати, і він наближався до шанців, козаки кидали гранати, оскільки в них був запас часу порівняно з противником. Адже вибігати на вал було складніше, ніж пересуватися по рівній місцевості, і навіть 1-2 метри підвищення дозволяли зупинити атаку на кілька секунд, в цей час козаки, що були в шанцях, перекидали гранати через вали.

     Улюбленим прийомом козаків було влаштування таємного рову перед валом зі сторони фронту, замаскованого гіллям та листям. На дно встромляли частокіл або просто палі. Потім добивали ворогів списами та шаблями. Так інженерне мистецтво розвивалося в козацькому війську і допомагало отримувати великі перемоги...


Пугу - пугу! Козак з лугу!

Просмотров: 2482 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 5.0 |
Всего комментариев: 0
Форма входа
Календарь новостей
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz