Четвер, 28.03.2024, 11:05
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2012 » Жовтень » 20 » Одеські козаки найактивніші
Одеські козаки найактивніші


Чорноморське Гайдамацьке З’єднання – одна з найдієвіших українських козацьких організацій. З двох десятків доповідей три прочитали одеські козаки на Всеукраїнській науково-практичній конференції до 520-річчя Українського козацтва, яка пройшла в Миколаєві (19-20 жовтня 2012). На цьому форумі зібрались представники козацьких товариств зі всієї України.

     Головною темою конференції було обговорення майбутнього Українського козацтва. Доктор історичних наук, старший науковий співробітник Національної академії наук України Тарас Чухліб різко висловився на адресу «бутафорного козацтва». Він вважає, що майбутнє козаків немислиме без військової підготовки – саме козаки можуть стати в Україні аналогом національної гвардії у Франції та США або загонів цивільної оборони у Швейцарії. Науковець зазначив, що коли надійде час боронити українську незалежність, ані «медальки», ані погони та еполети не стануть в нагоді сучасному козакові. Натомість в разі надзвичайних ситуацій, громадянських безпорядків сильні загони козацької самооборони можуть стати на сторожі миру та спокою українського народу.

     Відзвітував перед загалом отаман одеських гайдамаків Сергій Гуцалюк. Активна діяльність одеситів в сфері захисту довкілля, відродження національних традицій, науково-дослідній роботі відзначена була декількома нагородами, які отримав одеський отаман.

     На сцені перед учасниками та гостями Всеукраїнської конференції виступив відомий одеський кобзар Олекса Губський. Його звичаєві козацькі пісні зворушили загал і дозволили козакам відчути зв'язок із старовиною.

     З науковою доповіддю виступив ще один гайдамака – кандидат історичних наук Володимир Півторак. Він зробив доповідь про українсько-турецькі союзи, зокрема про бойові дії українських козаків на боці Османської імперії в Кримській війні 1853-1856 року. Науковець стверджує, що у держави не може бути вічних друзів – можуть бути тільки вічні інтереси.

     Всеукраїнський науково-практичний форум завершився концертною програмою та екскурсіями по Миколаєвщині. Саме під Очаковом у 1492 році українські козаки захопили турецький корабель – згадка про цей факт стала першою згадку про українське козацтво на Дніпрі. Проте ще раніше – у 1489 році на півночі Одещини неподалік сучасного смт Саврань відбулась битва козацько-українського війська із татарами – ця подія може вважати першою згадкою українських козаків взагалі.



Просмотров: 2324 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 5.0 |
Всего комментариев: 0
Форма входа
Календарь новостей
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz