Середа, 24.04.2024, 15:29
ЧОРНОМОРСЬКЕ ГАЙДАМАЦЬКЕ З`ЄДНАННЯ
Українець!
Оздоровлюйся!
Роби те, що любиш!
Тримайся за своїх!
Главная страница



| RSS
Меню сайта

Наш опрос
Начало » 2012 » Квітень » 28 » Островський: Чи можуть бути сумніви у тому, хто правий: господар чи бандити?!
Островський: Чи можуть бути сумніви у тому, хто правий: господар чи бандити?!

30 квітня 2012 року з усіх куточків України та деяких міст Польщі, США, Канади та інших країн, до Холодного Яру з’їдуться свідомі українці, щоб вшанувати пам’ять Василя Чучупаки – Головного отамана Холодного Яру та отаманів Чорного Ворона, Пилипа Хмару, та інших Холодноярських отаманів і козаків – гайдамаків, які воювали за Волю України і загинули в боях з «червоними».

А от чому бояться вшановувати героїв-земляків чиновники – для мене завжди залишається загадкою. Здавалося б, за свою землю полягли молоді хлопці, а вбили їх ті, хто прийшов сюди як окупант. Чого ж тоді так насторожено відноситися до тих, хто воював під чорним прапором, на якому був тризуб і слова «Воля України або смерть»?!

Декілька тижнів я разом з письменником Романом Ковалем, який очолює історичний клуб «Холодний Яр», побував на Кіровоградщині. То там місцева влада вставляє палки в колеса навіть у справі встановлення пам’ятника селянам-хліборобам, яких (фактично беззбройних!) вирубав червоний ескадрон у вересні 1920 року за бунт проти продзагонів, які забирали останнє зерно. А після того з кулеметів і гармат ще й обстріляли хати села, де залишалися одні жінки, старі та діти. Невже може бути якийсь сумнів у тому, хто був правий у тій ситуації: господар, який захищав свій дім, чи зальотні бандити, які його грабували?! Але, дякуючи Богу розум все ж таки повертається до чиновників – і вони, маю надію, нададуть цей дозвіл і 29 квітня пам’ятник буде відкрито.

Повертаючись до теми Холодноярської республіки і отамана Василя Чучупаки – достатньо подивитися на Василеве і його братів фото, щоб зрозуміти, наскільки брехливі радянські вигадки, які шалено підтримують і зараз деякі «політичні діячі». Це фото розумних і інтелігентних людей, а не розтріпаних лісовиків, якими їх «малювало» радянське кіно. У родині Чучупак було п’ятеро синів, троє з яких – Василь, Петро і Олекса, стали повстанськими отаманами. До більшовицького перевороту всі троє вчителювали – а кожен знає, наскільки шанованою і високоосвіченою людиною був дореволюційний вчитель на селі! До речі, Олексій, окрім педагогічної світи здобув ще й музичну – закінчив Київську консерваторію, приятелював зі знаменитим Миколою Лисенком, працював на керівних посадах у міських училищах Києва. Всі троє братів і на Першій світовій відзначилися як хоробрі воїни: Петро – на Румунському, а Василь і Олексій – на Німецькому фронтах. Власне, і коли в Холодному Яру на прохання ігумені Мотриного монастиря був створений перший загін самооборони, то перші бої козаків були проти німців. А далі – проти нових окупантів: Добровольчої армії Денікіна, яка зламала зуби об Холодноярську республіку, так і не здобувши її землю і проти Червоної армії, яка довго й безуспішно ковтала куряву Черкаських доріг і вкривала свої знамена кров’ю тих, хто посягнув на чужу землю…Всіх загарбників Холодния Яр зустрічав однаково-кулею.

Маю надію, що міф, вигаданий комуністичною ідеологією про «бандитів» з Холодного Яру розвіється, як вранішній туман. Ви тільки погляньте, скільки селян в 1942 році йшло вшановувати головного отамана Василя Чучупаку та гайдамаків Холодного Яру. Де ви бачили щоб хлібороб вклонявся пам’яті «бандита»? А «бандит» ніколи не стане на захист селянина, на захист своєї землі та за Волю України.

Кожна країна вважає за честь пам’ятати та вшановувати своїх героїв, не розпитуючи сусідів, хочеться їм цього чи ні. Прийде 30 квітня – і наш обов’язок вклонитись пам’яті героям, які не здобувши Волю для України – прагнули померти!

29 квітня 2012 р., в неділю, о 12.00 в селі Соснівка Олександрівського району Кіровоградської області буде відкрито пам’ятник хліборобам Соснівки, Девятки, Скаржинки і Тирнавки, які загинули післяжнивної пори 1920 року від шабель червоного ескадрону (при нинішній трасі Київ – Знам’янка, поворот на Соснівку). Автор пам’ятника – Дмитро Бур’ян (Черкаси). У цей же день, о 15.00, відбудеться покладання квітів до пам’ятника чорноліському отаманові Пилипові Хмарі в с. Цвітне Олександрівського району Кіровоградської області.

30 квітня, у понеділок (вихідний день!), о 11.00, в центрі села Мельники Чигиринського району Черкаської області розпочнуться вшанування Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака, козаків та старшин полку гайдамаків Холодного Яру.

У програмі вшанувань – покладання квітів на могилі Василя Чучупака та братській могилі холодноярців на кладовищі села Мельники, меморіальний мітинг біля пам’ятника Героям Холодного Яру та пам’ятника Юрію Горлісу-Горському (в центрі с. Мельники, біля школи), реконструкція бою холодноярців з більшовиками (ліворуч між с. Мельники – Кресельці,1,5 км від місця проведення мітингу), покладання квітів до меморіалу Холодноярським героям на хуторі Кресельці (біля Креселецького лісництва), освячення зброї та прапорів на берегах Гайдамацького ставу (неподалік Мотриного монастиря, табличка "Монастирський став”), на х.Буда:

О 17.00 – на хуторі Буда, Чигиринського району, урочисте відкриття першої експозиції музею «Історія Холодного Яру».

О 18.00 – на хуторі Буда - прийняття в члени ГО «Вільне Козацтво Холодного Яру».

До зустрічі в Холодному Яру!

Слава Героям!

Просмотров: 1332 | Добавил: gaidamaky | Рейтинг: 5.0 |
Всего комментариев: 0
Форма входа
Календарь новостей
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Поиск по новостям
Друзья сайта
 


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
 Погода в Україні
Статистика
Copyright MyCorp © 2006 Створити безкоштовний сайт на uCoz